вівторок, 4 лютого 2025 р.

МЕТОДИЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ З ПРОБЛЕМИ 
"МЕНЕДЖМЕНТ САМООСВІТИ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ: 
КЛЮЧ ДО ПРОФЕСІЙНОГО ЗРОСТАННЯ"

   В сучасному світі, де освіта постійно еволюціонує, безперервне професійне зростання стає ключовим фактором успіху для педагогічного працівника
04.02.2025р. відбулося методичне консультування на тему "Менеджмент самоосвіти педагогічних працівників: ключ до професійного зростання".
Під час заходу, методистом НМК ПТО в Кіровоградській області Черемісовою Т.М. було розглянуто такі важливі питання:
 значення амоосвіти у професійному розвитку педагогів;
 визначення цілей та напрямків самоосвіти;
✅ основні підходи до управління власним навчанням та розвитко;.
✅інструменти та ресурси для ефективної самоосвіти;
✅ практичні кейси й успішний досвід педагогів у впровадженні самоосвітніх стратегій.
Особливий акцент зроблено на тому, що ефективне управління самоосвітою сприяє підвищенню педагогічної майстерності, адаптації до сучасних освітніх викликів і розвитку конкурентоспроможності фахівців у сфері освіти.

пʼятниця, 31 січня 2025 р.

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ЗАКЛАДІВ П(ПТ)О ДО СКЛАДАННЯ НМТ 
У 2025 РОЦІ
   31 січня 2025 року методисткою Навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти у Кіровоградській області Оксаною Гарбар проведено методичне консультування з проблеми «Актуальні питання підготовки здобувачів освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти до складання НМТ у 2025 році» для категорії викладачів української мови, історії України та англійської мови. 
🔹 Основні питання, які розглядалися:
✅ Особливості НМТ-2025: формат, зміст, оновлення.
✅ Основні виклики підготовки учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
✅ Стратегії ефективної підготовки до тестування.
✅ Використання цифрових технологій та онлайн-ресурсів у навчальному процесі.
✅ Психологічна підтримка та мотивація здобувачів освіти.
   На обласному рівні спікером заходу виступила викладач Брижа О.М., яка поділилася своїм досвідом та ефективними підходами до підготовки здобувачів освіти до НМТ-2025.
💡 Ключові висновки заходу:
🔸 Важливо комплексно підходити до підготовки: поєднувати традиційні та інноваційні методи навчання.
🔸 Використання онлайн-платформ, тестових тренажерів і симуляцій НМТ значно підвищує рівень засвоєння матеріалу.
🔸 Підтримка мотивації та зменшення стресу під час підготовки – важливі складові успішного складання тесту.
📌 Захід став корисною платформою для обміну досвідом між педагогами та визначення найбільш ефективних підходів до підготовки учнів.

ПЕДАГОГІЧНІ ЧИТАННЯ

   30.01.2025р. викладач іноземної мови Брижа О.М. стала спікером обласних педагогічних читань, представивши доповідь на тему "Центр кар’єри в професійно-технічному закладі – натхненник і провідник до успішного професійного старту".
   У своєму виступі викладач розповіла про важливість кар'єрного центру у формуванні професійної траєкторії студентів, його роль у сприянні працевлаштуванню випускників, налагодженні співпраці з роботодавцями та мотивації молоді до самореалізації.
   Педагогічні читання стали чудовою платформою для обміну досвідом між колегами, обговорення актуальних питань освіти та розвитку сучасної молоді.

неділя, 26 січня 2025 р.

ПАРОВОЗНИЙ РЕТРО-ТУР
   25 січня 2025 року відбувся  перший ретро-тур Гайворонською вузькоколійкою. Гайворонщина люб'язно приймала туристів та гостей міста, поціновувачів старовинної залізниці та паровозів.
   Працівники та учні Гайворонського професійного аграрного ліцею взяли активну участь у заході, пригощанні гостей та мешканців міста смачною випічкою, яку з любов'ю випікали учні на чолі зі своїми наставниками. Також реалізовувалися сувеніри та вироби ручної роботи.


пʼятниця, 20 грудня 2024 р.

ТИЖДЕНЬ З ПРОФЕСІЇ "КУХАР. КОНДИТЕР"

Завданням викладача спецдисциплін є не сформувати в учнів професійні знання, але і розвивати логічне мислення, технічну та художню уяву, які згодом відобразяться в успіхах та досягненнях вихованців у їх дорослому самостійному житті.
Основні ж завдання майстрів виробничого навчання - приділяти якомога більше уваги майбутній професії розвивати у кожного учня системне та творче мислення, повагу та інтерес до майбутньої професії, творчі здібності, постійно збагачувати досвідом майстерності та формувати механізм самоорганізації та самореалізації особистості, запалити в кожній дитині іскру таланту і роздмухувати її доти, доки можна буде говорити про неї як про справжнього фахівця.
В Гайворонському професійному аграрному ліцеї відбувся Тиждень з професії "Кухар. Кондитер." Під час Тижня були проведені наступні заходи:
1 - теоретичний тур, учні 245 групи здійснили перші кроки до успіху в майбутній професійній діяльності;
2 - акція "Поділися хлібом" (учні 235 групи готували різноманітну випічку та пригощали жителів нашої громади та викладачів ліцею);
3 - практичний тур (змагання між здобувачами освіти 225 групи у виготовленні виробів з дріжджового тіста);
4 - конкурс із приготування яєчних страв та страв із сиру серед учнів 246 групи;
5 - проведення інтелектуальної вікторини "Кулінарний ерудит" між командами 235 та 246 групи та підбиття підсумків Тижня.

пʼятниця, 13 грудня 2024 р.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВЕБІНАР

   Участь педагогів у Всеукраїнському вебінарі як спікерів – це чудова можливість поділитися професійним досвідом, інноваційними методиками навчання та практичними інструментами для покращення освітнього процесу.
   12 грудня 2024р. викладач іноземної мови Брижа О.М. "Цифрові технології та соціальні медіа у популяризації ПТО" та викладач української мови і літератуури Романова О.Л. "Інноваційні підходи у карєрному консультуванні та залучені молоді до обрання професійної освіти" долучилися до Всеукраїнського вебінару "Використання нових підходів і методів у формування позитивного іміджу професійно (професійно-технічної освіти, якмй провів навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Вінницькій області.
   Всеукраїнські вебінари є важливим інструментом для розвитку освіти, створення простору для ідей і мотивування педагогів до вдосконалення.

                                  

четвер, 12 грудня 2024 р.

ПЕДАГОГІЧНИЙ МАРАФОН 
«Кращі практики сучасних дидактичних напрацювань»

   11 грудня 2024р. методист НИК ПТО Вузленко Т.В. провела педагогічний марафон «Кращі практики сучасних дидактичних напрацювань» для педагогічних працівників сільськогосподарського профілю. 
   Під час онлайн-заходу учасники. поділилися своїм досвідом використання дидактичних напрацювань, які допомогають їм у підготовці та реалізації навчальних проектів. 
   Спікером від Гайворонського професійного аграрного ліцею виступив викладвч спецдисциплін Кузнєцов.В.М. Захід став платформою для обміну ідеями та натхнення для подальших освітніх ініціатив.

ПЕДАГОГІЧНИЙ МАРАФОН 
"КРАЩІ ПРАКТИКИ СУЧАСНИХ ДИДАКТИЧНИХ НАПРАЦЮВАНЬ"

   11.12.2024Р. Викладач спецдисциплін Кузнєцов В.М. взяв участь у обласному педагогічному марафоні «Кращі практики сучасних дидактичних напрацювань», як спікер, де поділився власними дидактичними напрацюваннями з предмету «Правила дорожнього руху».
   У своїй доповіді викладач представив сучасні методики викладання ПДР, інтерактивні підходи до навчання та використання цифрових технологій для підвищення ефективності засвоєння матеріалу.
   Захід об’єднав педагогів, які обговорили кращі дидактичні практики та шляхи вдосконалення освітнього процесу.

четвер, 5 грудня 2024 р.

ВОРКШОП "ОСВІТНІ ТРЕНДИ: ВІД ТЕОРІЇ ДО ДІЇ"

   4 грудня 2024 року методистки НМК ПТО у Кіровоградській області Тетяна Вузленко та Наталія Спірідонова провели захід для педагогів будівельного, машинобудівного, сільськогосподарського профілів та транспорту, на якому розглянули платформи Clipchamp та Vidnoz для створення відеоконтенту,
   Вивчення можливостей використання штучного інтелекту (ШІ) в освітній діяльності відкриває широкий спектр перспектив для вдосконалення процесів навчання, управління та оцінювання.
   Вивчення таких можливостей та впровадження відповідних інструментів значно підвищує ефективність освітніх процесів і сприяє їх модернізації.
   

понеділок, 25 листопада 2024 р.

РЕЗУЛЬТАТИ КОНКУРСУ 
"Енергозбереження та енергоефективність в сільськогосподарській галузі"

   Моя перша перемога в обласному конкурсі — це важливий крок у розвитку та великий стимул рухатися далі. Цей досвід навчив мене багатьом новим речам та дав впевненість у власних силах!”
   Перемога стала для мене доказом, що наполеглива праця й віра в себе справді приносять результати. Сподіваюся, це лише початок!”

середа, 20 листопада 2024 р.

ГАСТРОНОМІЧНА МАНДРІВКА:
СТРАВИ УКРАЇНСЬКОЇ КУХНІ РЕГІОНВА УКРАЇНИ

   19 листопада 2024 року навчально-иетодичний кабінет професійно-технічної освіти в Кіровоградській області провів онлайн-захід «Гастрономічна мандрівка: страви української кухні регіонів України».
   Під час аходу гастрономічної мандрівки учасники занурились у кулінарні традиції різних регіонів, поззнайомились з унікальними рецептами, техніками приготування страв, а також дізналися більше про культуру та історію кухні певної місцевості.
   Наш навчальний заклад представила старший майстер Зенченко Н.М., яка підготувала захопливу презентацію "Моя смачна Вінничина". Наталія Михайлівна поділилась своїми знаннями, кулінарними навичками та творчим підходом. Також розповіла про історичні, культурні та гастрономічні особливості Вінничини.

середа, 13 листопада 2024 р.

ЯРМАРОК МЕТОДИЧНИХ ІДЕЙ

   12.11.2024р. відбувся ярмарок методичних ідей «Кращі практики впровадження ефективних форм методичної роботи у ЗП(ПТ)О. », який організувала та провела методист НМК ПТО у Кіровоградській області Черемісова Т.М.
   Колеги поділилися досвідом роботи використання різних форм методичної роботи. На ярмарку були представлені нетрадиційні форми методичної роботи: методичний фестиваль, фестиваль педагогічних ідей, методичні студії, квести для педагогів, педагогічний салон. Деякі навчальні заклади працюють за традиційними формами: методичні комісії, робота з педагогами початківцями, підвищення кваліфікації та атестація педагогічних працівників.“Справжня цінність методичної роботи полягає в її здатності забезпечувати ефективнну роботу, незалежно від форми роботи. Основний акцент — на досягненнях і результатах, які вона приносить.”
   Висловлюю щиру подяку Тамарі Михайлівні, як організатору заходу, та методистам-спікерам за надихаючі та інформативні виступи. Ваш підхід та креативність залишили позитивний слід і додали цінні ідеї, які обов’язково будуть корисними в нашій роботі!”

   

вівторок, 12 листопада 2024 р.

МІЖНАРОДНА НАУКОВО-МЕТОДИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ

   23 жовтня 2024 року в онлайновому режимі в рамках Шістнадцятої міжнародної виставки «Інноватика в сучасній освіті» відбулась ІV Міжнародна науково-практична конференція “Шляхи удосконалення професійних компетентностей фахівців в умовах сьогодення”.
Викладачі Гайворонського професійного аграрного ліцею - Федченко Р.В., Степаненко Р.М. та Брижа О.М. взяли участь у даній конференції та подали тези, які увійшли в збірку
   Дякуємо нашим викладачам за участь у конференції та подані тез. Цей крок не тільки підвищує науковий статус нашого закладу, а й сприяє поширенню нових знань та ідей серед колег та учнів.


середа, 16 жовтня 2024 р.

КРАЩІ ПРАКТИКИ ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ ДЛЯ ШВЕЙНОЇ ГАЛУЗІ

   16 жовтня 2024 року викладач спецдисциплін Бурнос В.В. виступила спікером на  онлайн-заході в рамках обласної секції педагогічних працівників професій швейного профілю  з проблеми «Кращі практики використання цифрового інструментарію в освітньому процесі підготовки кваліфікованих робітників для швейної галузі».
   Під час заходу колеги презентували свої електронні навчальні матеріали, створені за допомогою освітніх онлайн-сервісів, та поділилися практичними порадами щодо їх ефективного використання в освітньому процесі підготовки кваліфікованих фахівців.
   
ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ХЛІБА

   Всесвітній день хліба відзначається щорічно 16 жовтня. Хліб – символ життя. Він з давніх давен у великій пошані. Для нашого народу хліб був не просто стравою – це була основа основ життя і найдорожча святиня. У сучасному прогресивному світі українці пізнають ціну хліба, яка включає життя наших захисників, пролиту кров хліборобів на мінному полі.
   До Всесвітнього дня хліба, здобувачі освіти Гайворонського професійного аграрного ліцею групи 235 під керівництвом майстра виробничого навчання Фіялковської Валентини Петрівни нагадали учням «ціну» українського хліба, трагічні сторінки в історії України, після яких хлібина стала священною для українського народу.
   Здобувачі освіти з душею готували та випікали хліб з різних видів борошна, зокрема, пшеничного, житнього, кукурудзяного, гречаного, а також висівкового. Хліб вдався на славу.